Element Aigua - Gust
El sentit del gust els humans el tenim a la boca, més concretament, a la llengua. Percebem els gustos gràcies a les cèl·lules gustatives i a l'aigua de la nostra saliva. Aquesta permet dissoldre les molècules que donen gust a les coses.
El sentit del gust és el que connecta més amb les emocions, el gust per la vida, el que agrada, el que no agrada. En castellà, te la mateixa arrel, «GUSTA», me gusta, no me gusta.
I també, com no, el gust està relacionat amb l'alimentació i l'afectivitat. L'aliment, i amb ell la supervivència ens arriba per primera vegada, com a tots els mamífers, amb l'acció de mamar. Aquest instint de succió amb que naixem i a través del que saciem la nostra gana amb tota l'afectivitat de la mare i l'escalfor del seu regàs és quelcom que ens queda gravat i que es veu reflexat en totes les cultures, la unió familiar es reforça compartint taula als àpats, el caliu de llar. Quan hi ha alguna celebració sempre s'hi comparteix menjar, quan ens sentim bé amb algú, quan hi tenim afinitat, compartim estones on es menja o es pren alguna cosa. En els negocis quan es vol tancar algun acord, es fa amb un bon dinar o sopar.
Per contra quan hi ha alguna dolència, neguit persistent o una vivència traumàtica perdem el gust per la vida i pel menjar. En un bon refredat fins i tot perdem temporalment el sentit del gust.
Aquesta setmana ens convido a prendre consciència de les sensacions que ens arriben a través de la llengua i que gaudim del gust pel menjar i per viure.
Feliç degustació de castanyes, moniatos i panallets!